Browse All Projects

Rochester General Hospital Parking Garage

Rochester, New York

Market Sector

Facilities

Type

Parking Garages

Services Provided

Architecture, Code Services, Construction Engineering and Inspection, Design, Planning, Structural Engineering

Region

Americas

T.Y. Lin International was retained for the planning and design of a new six-level, 1,280-space, cast-in-place, post-tensioned concrete, open parking garage at Rochester General Hospital (RGH). TYLI served as the lead consultant responsible for the coordination, programming and design of the parking garage and required site improvements. As part of the project, TYLI also assisted RGH with updating their institutional planned development to meet current City of Rochester zoning requirements and obtain approval for three additional expansion projects expected to progress over the next six years.

TYLI specifically performed the following services for RGH: traffic impact study, site design, utility coordination, parking garage functional design, structural design and HVAC and plumbing design. TYLI served as primary coordinator for geotechnical investigations, architectural services, and electrical engineering and assisted RGH in selecting their security and revenue control systems. The parking garage is a six-level double helix structure. The circulation and access design was chosen to serve two users – employees (the primary user) and patients. Patients are limited to the bottom level through nesting of the revenue control system. Both active and passive security measures are provided throughout the garage including: glass backed elevators, glass stair enclosures that are open to the interior of the garage, security grilles at the bottom level, a blue light emergency phone system and forty-five CCTV cameras linked to the main security center. An office was created on the bottom level that would house the garage operator and employee identification operations. A snow chute was provided to facilitate snow removal operations. The structure is cast-in-place post-tensioned concrete with a brick facade. Lifecycle analyses were performed in conjunction with bid alternates to establish appropriate durability design through the use of microsilica and corrosion inhibitors in the concrete design mix. All concrete surfaces were sloped a minimum of one percent in order to provide adequate drainage. Domestic water risers were provided for maintenance flushing of all decks. A pour strip was incorporated in the structure to accommodate the majority of volume change in the large concrete structure while eliminating the use of expensive expansion joints requiring significant maintenance. This project won the 2006 Commercial Building Award from ACI.

Awards
Commercial Building Award, 2006
American Concrete Institute (ACI)