Browse All Projects

SR 101L/Galveston Street Bicycle and Pedestrian Bridge

Chandler, Arizona

Market Sector

Bridge

Type

Pedestrian

Services Provided

Planning, Design, Construction Phase Services

Region

Americas
Photo Credit: Craig Smith Photography
Photo Credit: Craig Smith Photography
Photo Credit: Craig Smith Photography
Photo Credit: Craig Smith Photography
Photo Credit: Craig Smith Photography

Connecting bicycle and pedestrian paths on the east and west sides of the Loop 101 freeway in Chandler, AZ, the Galveston Street Bicycle & Pedestrian Bridge re-establishes a vital link in the City’s Bike System, reduces traffic congestion, and plays an important role in improving air quality.

The new bicycle and pedestrian bridge, which spans both the freeway and frontage roads, was integrated into the earth embankments on both sides of the freeway, as well as onto the concrete pier. T.Y. Lin International (TYLI) provided the site-specific design for the crossing, which consists of three distinct superstructures: a single steel box girder over the Loop 101 freeway; a single cast-in-place box girder over the frontage roads; and a concrete slab at the ramp locations.

Decorative fencing and sails were included in TYLI’s design to mirror the theme of nearby Thude Park, which is a popular destination for radio-controlled aircraft enthusiasts.

Project Highlights:

  • Neighborhood meetings and engagement with the local art community played a key part in TYLI’s design process for the bridge theme and coloration.
  • An existing median pier was used to facilitate the curved, two-span single steel box girder over the freeway.
  • An innovative bearing system was developed to resist the torsion from the curvature of the bridge at the existing pier.
  • Lenton® Terminators were used on the piers to relieve reinforcing steel congestion at the pier caps.
  • Y-shaped piers with varying columns heights were designed to catch a “swooping ramp” on both sides of the pier.
  • Aesthetic fencing was employed to enhance the horizontal and vertical curvature of the structure and the column height variations.
  • A scenic, semi-circle overlook was provided for bicycle and pedestrian bridge users.
  • The stairway was designed with a slight reversing curve to avoid a utility duct bank.
  • Modifications were made to both abutments during construction to accommodate proper drainage.
Awards
Public Works Project of the Year, 2015
American Public Works Association (APWA) Arizona Chapter
Honor Award, 2014
American Council of Engineering Companies of Arizona (ACEC AZ)
Best Project Award, 2014
Engineering-News Record (ENR) Southwest